Świąteczne pierniczki dla psów - domowe i na dodatek zdrowe

Pierniki znane są od setek lat i cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w okresie świątecznym. My postanowiliśmy przygotować dla Was dwa proste przepisy na Psierniczki, tak aby Wasz zwierzak również miał coś z tego świętowania.
Dlaczego tylko ludzie mieliby cieszyć się smakołykami domowej roboty?
W naszych pierniczkach dla psiaków nie znajdziecie cukru ani żadnej innej substancji, która nie jest wskazana w diecie czworonoga. Przepisy są w stu procentach bezpieczne i uwzględniają modyfikacje pod preferencje i stan zdrowia pupila.
SEKCJA
Od dawna wiadomo, że imbir pomaga w łagodzeniu nudności i biegunki, a cynamon wykazuje działania antyseptyczne i podobno jest naturalnym antybiotykiem - w naszych przepisach wykorzystujemy cynamon i niewielką ilość mielonego imbiru.
Nic nie przebije domowej roboty smakołyku, bo wiesz dokładnie, co w nim jest. Nasze psierniczkis są nie tylko łatwe do wykonania, ale i idealne dla psów z alergiami, ponieważ można je dowolnie modyfikować. Do obu przepisów przydadzą Ci się foremki do wycinania ciastek w dowolnym kształcie.
Przepis nr 1
Jeżeli Twój pies nie może jeść nic innego, poza swoją karmą, ta opcja zdecydowanie będzie dla niego najbardziej odpowiednia.
Lista składników:
- 100 gram karmy, którą podajesz psu na co dzień (np. Mera Pure Sensitive Indyk z ziemniakami lub Mera Pure Sensitive Insect protein)
- Około pół szklanki gorącej wody
- Łyżeczka mielonego cynamonu
- Pół łyżeczki mielonego imbiru
- Łyżka oleju z łososia lub oliwy z oliwek
- Opcjonalnie: łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Sposób wykonania:
- Karmę należy zalać gorącą wodą i odstawić na około 30-40 minut, aby wchłonęła całą wodę. Nie przejmuj się, jeśli po tym czasie w misce zostanie odrobina wody.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Karmę należy rozgnieść widelcem albo dla szybszego efektu można użyć blendera.
- Kiedy masa już jest jednolita, można dodać pozostałe składniki: cynamon, imbir, olej oraz siemię lniane, i dokładnie wymieszać.
Ciasto nie będzie miało konsystencji pozwalającej na wałkowanie go na blacie, dlatego będzie potrzebna Ci łyżeczka, tak aby móc nałożyć masę do foremki. - Połóż foremkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do środka foremki nałóż nieco ciasta, tak aby ją wypełnić. Pamiętaj, by ciasteczka nie były zbyt grube. Wtedy będą musiały długo siedzieć w piecu i istnieje ryzyko, że się spalą. Najlepiej by były grubości około 5/6 mm. Kiedy już wypełnisz foremkę ciastem, ostrożnie unieś ją do góry, tak by na blaszce pozostało jedynie uformowane już ciastko. Powtarzaj czynność do momentu, w którym skończy Ci się masa.
- Przysmaki należy piec w 200°C przez około 20/25 minut, w zależności od grubości.
- Po wyjęciu z piekarnika układamy ciastka na kratce do pełnego wystudzenia i…
...gotowe, psiak może cieszyć się psierniczkiem z własnej karmy, która jest dla niego bezpieczna, a aromat cynamonu i imbiru zdecydowanie sprawi, że będzie zajadać ciacha ze smakiem.






Przepis nr 2
W tym przepisie można dowolnie modyfikować mięso, jak i mąkę, z jakiej są robione ciastka, w zależności od preferencji i stanu zdrowia czworonoga. My użyliśmy tuńczyka.
Potrzebne składniki:
- Gotowany tuńczyk 180 g (opcjonalnie, taka sama ilość kurczaka, indyka, wołowiny, cielęciny)
- Jedna duża marchewka
- Kawałek pietruszki
- Ok. 150 g mąki ryżowej (opcjonalnie mąka pełnoziarnista, owsiana, amarantusowa, mąka z manioku/tapioki)
- Łyżka miodu
- Łyżka oleju z łososia lub oliwy z oliwek
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki mielonego imbiru
- Opcjonalnie: zielona pietruszka, mielone siemię lniane

Sposób wykonania:
- Mięso z warzywami gotujemy.
- Następnie kroimy je drobno tak, aby poradził sobie z nimi blender. Jeśli mamy problem ze zmieleniem, dolewamy odrobinę wywaru, w którym mięso i warzywa się gotowały. Konsystencja ma przypominać pasztet.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Kiedy mięso z warzywami mamy już gotowe, możemy dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i zagnieść ciasto w taki sposób, by nie kleiło się nam do rąk. Jeżeli cały czas się klei, dodajemy wybranej mąki do momentu, w którym przestanie.
Ciasto ma być elastyczne i dać łatwo się wałkować. - Posypujemy stolnicę lub blat mąką, by nic się do niego nie przykleiło i wałkujemy ciasto na grubość około 2/3 mm, po czym wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Ciastka nie rosną i nie zmieniają swojego kształtu więc spokojnie można ułożyć je na blaszce bardzo blisko siebie
- Przygotowaną blaszkę wkładamy na około 20 minut do piekarnika.
- Po upieczeniu układamy przysmaki na kratce do pełnego wystudzenia.
Z podanych proporcji wychodzi około 20/25 ciasteczek, w zależności od wielkości wybranej foremki i grubości rozwałkowanego ciasta.





Zalecamy, aby psierniczki były używane tylko jako smaczna nagroda i podawane Twojemu psu w małych ilościach, w ramach dodatku do zbilansowanej diety. Należy też pamiętać, by zapewnić psu stały dostęp do świeżej wody.
Ciastka należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z racji tego, że nie ma w nich żadnych konserwantów, należy je dość szybko skonsumować, a właściwie to zwierzak powinien to zrobić. Jeśli ciastka zostały dobrze wysuszone w piekarniku, bez problemu będą świeże przez około 10 dni.
Psierniczki to również doskonały pomysł na prezent dla bliskich, którzy mają psiaka.
Na pewno ucieszą się z faktu, że ciasteczka zostały zrobione własnoręcznie, z myślą o ich ukochanym pupilu.
Ciasteczka można ułożyć w stosik i przewiązać ozdobną kokardką bądź włożyć do metalowej puszki, którą schowamy do świątecznej torebki.
