Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Świąteczne pierniczki dla psów - domowe i na dodatek zdrowe

2020-12-16
Świąteczne pierniczki dla psów - domowe i na dodatek zdrowe

Pierniki znane są od setek lat i cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w okresie świątecznym. My postanowiliśmy przygotować dla Was dwa proste przepisy na Psierniczki, tak aby Wasz zwierzak również miał coś z tego świętowania. 

Dlaczego tylko ludzie mieliby cieszyć się smakołykami domowej roboty?  

W naszych pierniczkach dla psiaków nie znajdziecie cukru ani żadnej innej substancji, która nie jest wskazana w diecie czworonoga. Przepisy są w stu procentach bezpieczne i uwzględniają modyfikacje pod preferencje i stan zdrowia pupila.

SEKCJA

Od dawna wiadomo, że imbir pomaga w łagodzeniu nudności i biegunki, a cynamon wykazuje działania antyseptyczne i podobno jest naturalnym antybiotykiem - w naszych przepisach wykorzystujemy cynamon i niewielką ilość mielonego imbiru. 

Nic nie przebije domowej roboty smakołyku, bo wiesz dokładnie, co w nim jest. Nasze psierniczkis są nie tylko łatwe do wykonania, ale i idealne dla psów z alergiami, ponieważ można je dowolnie modyfikować. Do obu przepisów przydadzą Ci się foremki do wycinania ciastek w dowolnym kształcie.

Przepis nr 1 

Jeżeli Twój pies nie może jeść nic innego, poza swoją karmą, ta opcja zdecydowanie będzie dla niego najbardziej odpowiednia.

Lista składników: 

 Sposób wykonania:

  1. Karmę należy zalać gorącą wodą i odstawić na około 30-40 minut, aby wchłonęła całą wodę. Nie przejmuj się, jeśli po tym czasie w misce zostanie odrobina wody.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C, przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Karmę należy rozgnieść widelcem albo dla szybszego efektu można użyć blendera.
  4. Kiedy masa już jest jednolita, można dodać pozostałe składniki: cynamon, imbir, olej oraz siemię lniane, i dokładnie wymieszać.
    Ciasto nie będzie miało konsystencji pozwalającej na wałkowanie go na blacie, dlatego będzie potrzebna Ci łyżeczka, tak aby móc nałożyć masę do foremki.
  5. Połóż foremkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do środka foremki nałóż nieco ciasta, tak aby ją wypełnić. Pamiętaj, by ciasteczka nie były zbyt grube. Wtedy będą musiały długo siedzieć w piecu i istnieje ryzyko, że się spalą. Najlepiej by były grubości około 5/6 mm. Kiedy już wypełnisz foremkę ciastem, ostrożnie unieś ją do góry, tak by na blaszce pozostało jedynie uformowane już ciastko. Powtarzaj czynność do momentu, w którym skończy Ci się masa.
  6. Przysmaki należy piec w 200°C przez około 20/25 minut, w zależności od grubości.
  7. Po wyjęciu z piekarnika układamy ciastka na kratce do pełnego wystudzenia i…

...gotowe, psiak może cieszyć się psierniczkiem z własnej karmy, która jest dla niego bezpieczna, a aromat cynamonu i imbiru zdecydowanie sprawi, że będzie zajadać ciacha ze smakiem.

 

 

Przepis nr 2

W tym przepisie można dowolnie modyfikować mięso, jak i mąkę, z jakiej są robione ciastka, w zależności od preferencji i stanu zdrowia czworonoga. My użyliśmy tuńczyka.

Potrzebne składniki:

  • Gotowany tuńczyk 180 g (opcjonalnie, taka sama ilość kurczaka, indyka, wołowiny, cielęciny)
  • Jedna duża marchewka
  • Kawałek pietruszki 
  • Ok. 150 g mąki ryżowej (opcjonalnie mąka pełnoziarnista, owsiana, amarantusowa, mąka z manioku/tapioki)
  • Łyżka miodu
  • Łyżka oleju z łososia lub oliwy z oliwek
  • Łyżeczka cynamonu 
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • Opcjonalnie: zielona pietruszka, mielone siemię lniane

Sposób wykonania:

  1. Mięso z warzywami gotujemy.
  2. Następnie kroimy je drobno tak, aby poradził sobie z nimi blender. Jeśli mamy problem ze zmieleniem, dolewamy odrobinę wywaru, w którym mięso i warzywa się gotowały. Konsystencja ma przypominać pasztet.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Kiedy mięso z warzywami mamy już gotowe, możemy dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i zagnieść ciasto w taki sposób, by nie kleiło się nam do rąk. Jeżeli cały czas się klei, dodajemy wybranej mąki do momentu, w którym przestanie. 
    Ciasto ma być elastyczne i dać łatwo się wałkować. 
  5. Posypujemy stolnicę lub blat mąką, by nic się do niego nie przykleiło i wałkujemy ciasto na grubość około 2/3 mm, po czym wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Ciastka nie rosną i nie zmieniają swojego kształtu więc spokojnie można ułożyć je na blaszce bardzo blisko siebie
  6. Przygotowaną blaszkę wkładamy na około 20 minut do piekarnika.
  7. Po upieczeniu układamy przysmaki na kratce do pełnego wystudzenia.

    Z podanych proporcji wychodzi około 20/25 ciasteczek, w zależności od wielkości wybranej foremki i grubości rozwałkowanego ciasta.

Zalecamy, aby psierniczki były używane tylko jako smaczna nagroda i podawane Twojemu psu w małych ilościach, w ramach dodatku do zbilansowanej diety. Należy też pamiętać, by zapewnić psu stały dostęp do świeżej wody.
Ciastka należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z racji tego, że nie ma w nich żadnych konserwantów, należy je dość szybko skonsumować, a właściwie to zwierzak powinien to zrobić. Jeśli ciastka zostały dobrze wysuszone w piekarniku, bez problemu będą świeże przez około 10 dni.

Psierniczki to również doskonały pomysł na prezent dla bliskich, którzy mają psiaka.
Na pewno ucieszą się z faktu, że ciasteczka zostały zrobione własnoręcznie, z myślą o ich ukochanym pupilu.
Ciasteczka można ułożyć w stosik i przewiązać ozdobną kokardką bądź włożyć do metalowej puszki, którą schowamy do świątecznej torebki. 

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 106 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-07-31
Zamówienie zostało zrealizowane w ekspresowym tempie. Personel bardzo miły i pomocny
2020-09-14
Szybko i sprawnie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel